Siirry suoraan sisältöön
Suomen kylät

Suomen kylät tarjoavat paljon nähtävää

Suomen kylät ja niiden tarjoamat nähtävyydet kuuluvat matkailuun siinä missä jäätelö kesään. Suomessa on paljon kauniita ja perinteitä huokuvia kyliä, joihin matkailijat voivat reissun varrella tutustua. Turistinähtävyydet koostuvat niin rakennuksista, patsaista ja monumenteista kuin luonnonnähtävyyksistä. Jos olet kiinnostunut kotimaan matkailusta, kannattaa tutustua nähtävyyksiin monipuolisesti. Matkan voi suunnitella esimerkiksi siten, että tietyn reitin varrella on mielenkiintoisia pysähtymispaikkoja. Keski-Suomessa on paljon nähtävyyksiä esimerkiksi luontoon liittyen, sillä järvien rikkoma kumpuileva maasto on kaunis näky monilta näköalapaikoilta katsottuna. Rakennuksista mielenkiintoisimmat ovat puukirkot, joita on alueella useampia. Ehkä tunnetuin näistä lienee Petäjäveden puukirkko, joka on myös Unescon maailmanperintökohde.

Suomen kylät ei olisi mitään ilman paikallisia kouluja ja niiden ympärille kertynyttä kulttuuria. Perinteiset kyläkoulut ovat häviävää perinnettä, sillä nykyään ne korvataan yleensä suuremmilla koulukeskuksilla.

?

Kyläkoulut edustavat uutta ja vanhaa

Monille kyläkoulut edustavat perinteikästä Suomea. Niihin kuljettiin aikoinaan lihasvoimalla ja moni muistelee kaiholla lapsuutensa koulumatkaa, joka käytiin hiihtäen tai potkukelkalla. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja perinteisiä kyläkouluja on purettu. Niiden tilalle on rakennettu suuria koulutuskeskuksia, jotka tarjoavat monipuolisia palveluja.

Nykyään kyläkoulut ovat suuria yksiköitä, joissa on useita satoja oppilaita. Kyläkoulut ovat moderneja toimintakeskuksia, joissa lapset saavat laadukasta opetusta ja monipuolista liikuntaa. Yksi syy kyläkoulujen keskittämiseen on se, että luokkakoot ovat pienentyneet jatkuvasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämä on johtanut siihen, että kunnilla ja valtiolla ole ollut varaa ylläpitää pieniä kyläkouluja.

Kylissä on nähtävää sekä maalla että järvellä

Suomen tuhannet järvet ja rikkonainen rannikko varmistavat sen, että Suomessa on hyvin erilaisia kyliä. Meren rannalla on mahdollista nähdä kalastukseen keskittyneitä kyliä, joissa monissa on paljon ruotsalaisen kulttuurin vaikutteita. Sisämaassa kylät muodostavat hyvin erilaisia nähtävyyksiä, sillä Lapissa sijaitsevat kylät eroavat monin tavoin eteläisen Suomen kylistä.

Järvi-Suomen yksi suosituimpia taukopaikkoja on Korpilahden satama. Päijänne tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua aitoon suomalaiseen järvimaisemaan, jolle tyypillistä on maisemien vaihtelevuus. Veneilyn lomassa voi käydä tutustumassa kyliin, jotka hurmaavat matkailijan persoonallisuudellaan. Esimerkiksi Korpilahden satamassa on mukava poiketa nauttimassa jäätelöä ja muita virvokkeita matkailun lomassa. Samalla voi tutustua Korpilahteen, jonka keskus on aivan sataman vieressä.

Suomen kylät ja niiden nähtävyydet

Nähtävyydet ovat matkailun suola ja paikalliseen kulttuuriin on mukava tutustua. Korpilahti tarjoaa erilaisia nähtävää, kuten rakennuksia ja luonnon muotoilemia nähtävyyksiä. Korpilahdella sijaitseva Oravivuori on kaikille luonnonystäville mielenkiintoinen kohde. Se sijaitsee suojellulla metsäalueella, jossa on useita eri metsätyyppejä nähtävissä pitkospuilla päällystetyllä luontopolulla. Oravivuoren päälle on rakennettu näköalatorni, josta avautuu kaunis järvimaisema. Mukaan kannattaa varata eväät, sillä luonnossa ei kannata pitää kiirettä.

Suomen kylät ovat täynnä nähtävää, eikä valinnanvara lopu kesken. Nähtävyydet ovat se asia, jota ihmiset haluavat nähdä. Suomen kesä on täynnä erilaisia tapahtumia ja yleensä ne persoonallisimmat tapahtumat järjestetään pienissä kylissä. Korpilahdella voi käydä tutustumassa paikalliseen taiteeseen Höyry Galleriassa, joka sijaitsee alun perin höyrysahana toimineessa rakennuksessa. Galleria sijaitsee aivan sataman tuntumassa, joten siellä on helppo poiketa veneilyn ohessa.