Suomen luonnonnähtävyydet

Suomen luonnonnähtävyydet sijoittuvat usein maalaismaisemiin, kuten pienten kylien lähettyville. Korpilahden kyliltä ja sen lähettyviltä löytyykin toinen toistaan upeampia luontonähtävyyksiä. Nähtävyyksiä riittää niin yksin vaeltaville, perheille kuin vaikkapa työporukoillekin. Alueelta löytyy kuitenkin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin luontonähtävyyksiä. Niitä ovat esimerkiksi maailmanlaajuiset urheilutapahtumat, upeat valotaideteokset ja skandaalin aiheuttaneet kirkon maalaukset, jollaisia et ole varmasti ennen nähnyt.

Putkilahden auringonlasku.

Suomen luonnonnähtävyydet Jyväskylän seudulla

Jyväskylän seutu ja läheinen Keski-Suomen alue tarjoavat monia kauniita luontonähtävyyksiä. Esimerkiksi Leivonmäen kansallispuisto Joutsassa sijaitsee vain noin vajaan tunnin ajomatkan päässä Korpilahdelta. Se tarjoaa hienoja maisemia, vaihtelevaa maastoa ja monen tasoisia reittejä. Struven ketjun Oravivuoren mittauspisteen Korpilahdella taas voisi sijoittaa Suomen erikoisimmat nähtävyydet -kategoriaan. Se on osa Struven kolmiomittausketjua ja kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Mittauspiste tarjoaa myös erinomaisen näköalapaikan.

Jyväskylän seudun Hitonhauta taas on jääkauden muovaama jylhä rotkolaakso. Se sijaitsee Valkolan Kylässä Laukaassa. Rotko on noin 800 metriä pitkä sekä 30–40 metriä leveä. Rotkon kallioseinämät kohoavat pystysuorina jopa 10–20 metrin korkeuteen. Maasto rotkossa voi kuitenkin olla liukasta ja muutenkin vaikeakulkuista. Pohjalla on myös runsaasti lohkareikkoa, joten kulkijoiden on oltava varovaisia ja pysyttävä valmiilla polulla.

Suomen erikoisimmat nähtävyydet Keski-Suomessa

Suomen luonnonnähtävyydet tarjoavat nähtävää luonnonystäville, mutta Korpilahden lähialueilla Keski-Suomessa riittää erikoisempiakin nähtävyyksiä. Tällainen on esimerkiksi Toivakan kirkko ja sen maalaukset. Toivakkalainen taiteilija Pellervo Lukumies maalasi vuonna 1973 kirkon kattomaalaukset, joissa nähdään esimerkiksi Jeesus pukeutuneena muotivaatteisiin. Enkeleitä taas on kuvattu eri kulttuurien edustajina. Maalauksissa nähdään esimerkiksi romanienkeli. Nämä joskus kohuakin herättäneet maalaukset ovat Toivakassa nykyään suuri ylpeyden aihe.

Suomen luonnonnähtävyydet eivät tarjoa jotain mitä löytyy Jyväskylästä; taidokkaita valaistuskohteita. Jyväskylää sanotaan valon kaupungiksi, sillä kaupungissa on yli sata pysyvää valaistuskohdetta. Niiden tarkoituksena on lisätä turvallisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä sekä tarjota elämyksiä. Esimerkiksi sinisellä valaistut Kuokkalan sillat, voimalaitoksen ulkoseinä ja ulkoilureitti Rantaraitti ovat upeita näkyjä pimeällä.

Nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun

Nähtävyyksien lisäksi monia kiinnostavat varmasti myös paikalliset tunnetut tapahtumat. Jyväskylä tunnetaan esimerkiksi monista urheilutapahtumista. Jyväskylässä nähdään esimerkiksi SM-liigan pelejä LähiTapiola Areenalla. Salibandy kuuluu myös Jyväskylän urheilutoimintaan. Esimerkiksi jyväskyläläinen erikoisseura O2-Jyväskylä nousi miesten edustusjoukkueella kaudeksi 2017–2018 maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Divariin. Jyväskylän tunnetuimpiin urheilutapahtumiin kuuluu myös Suomen ralli, eli entinen Neste Ralli. Se on Jyväskylässä ajettava ralliautoilun MM-sarjan osakilpailu.

Keski-Suomesta löytyy runsaasti myös historiallisia nähtävyyksiä. Esimerkiksi Äänekosken Koivistonkylässä sijaitseva hiidenkivi, eli siirtolohkare nimeltä ”Venäläiskivi” on merkittävä maamerkki kylässä sattuneen Suomen sodan Koiviston kahakan muistamisessa. Keski-Suomen historialliseen nähtävyyksiin kuuluvat myös esimerkiksi Petäjäveden vanha kirkko ja Toivolan Vanha Piha Jyväskylässä.

Suomen luonnonnähtävyydet löytyvät usein pieniltä kyliltä

Suomen kylät tarjoavat usein kaupunkeja paremmat mahdollisuudet kauniille luontonähtävyyksille. Kylät itsessään sisältävät paljon luontoa, joten kauniita maisemia voi tulla vastaan jopa vain kävelemällä lähiseuduilla. Mikäli kuitenkin kaipaa erikoisempia nähtävyyksiä, kannattaa etsiä esimerkiksi lähiseudun luontopolkuja, historiallisia kohteita sekä näköalapaikkoja. Näköalapaikat voivat olla hyvin hienoja luontokohteita myös yöllä, mikäli revontuliennustukset ovat hyviä.

Pienet kylät tarjoavat usein myös kauniita majoitusvaihtoehtoja luonnon äärellä. Tämä majoituskohde voi olla jo itsessään varsinainen nähtävyys. Esimerkiksi matkailutila Surkeenjärvi Korpilahdella tarjoaa majoitustiloiksi muun muassa tunnelmallisia riihimökkejä sekä myös kesämökkejä kauniin järven rannalla.

Monet Suomen luonnonnähtävyydet saattavat myös olla alueita, eivätkä yksittäisiä nähtävyyksiä. Esimerkiksi Korpilahden Putkilahti-kylä on valittu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Se sijaitsee kauniin Päijänteen rannalla ja tarjoaa kauniita järvi- ja metsämaisemia. Putkilahti on hyvin pieni kylä luonnon keskellä. Kylässä asuu vain vähän yli 200 asukasta. Kylä on myös valittu vuoden 1995 kyläksi Suomessa.