Kärkistensalmen silta on Suomen kolmanneksi pisin

  • tehnyt
Kärkisten silta vuonna 2021

Kärkistensalmen silta kulkee Kärkistensalmen yli, joka on Jyväskylän Korpilahdella sijaitsevan salmen nimi. Tämä salmi kuuluu Päijänteeseen ja sen yli kulkee myös todella kovasti ylistetty maisematie, Seututie 610. Ylityspaikkana Kärkistensalmi on ollut hyvä suojaisuuteensa ansiosta. Saaret suojaavat veneilijöitä tuulelta ja niiden rannoilla on hyvin suojaisia lahtia, joihin rantautua. Kummallakin puolen salmea oli korpilahtelaisia ja heidät jaoteltiinkin sijainnin mukaan vespuolen ja maapuolen asukeiksi.

Kärkistensalmen silta korvasi lossin

Ennen siltaa, salmi ylitettiin perinteisesti lossilla ja reitti ruuhkautui helposti. Myös tukinuitto aiheutti katkoksia lossiliikenteeseen ja 1980-luvulla todettiinkin, että sillan rakentaminen ja ylläpitäminen olisi kannattavampi ratkaisu kokonaisuudessaan. Sillan suunnittelua varten järjestettiin avoin aatekilpailu, jonka lopulta voitti Insinööritoimisto Sormunen & Uuttu. Sillan rakentamiseen kului 17,6 miljoonaa euroa ja rakennuttajana toimi YIT. Se avattiin liikenteelle vuonna 1997 pitkän rakennusurakan jälkeen.

Korpilahti voi olla ylpeä sillastaan, sillä se on todella vaikuttava näky. Jotkut ajavat Korpilahdelle vain kokeakseen sillan ja saadakseen upeita valokuvia siitä ja sen päältä avautuvista maisemista. Teknisiltä mitoiltaan se on heti Raippaluodon sillan ja Tähtiniemen sillan jälkeen kolmanneksi pisin koko Suomessa. Kokonaispituudeltaan silta on 787 metriä ja H:n muotoisten pylonien korkeus on jopa 96 metriä veden pinnasta mitattuna.

Sillan ali mahtuu isompikin alus

Sillan alituskorkeus on 18,5 metriä ja se onkin melko aktiivinen veneväylä edelleen. Veneilemällä pääsee esimerkiksi kauniiseen Konstan Kuppilaan, joka sijaitsee sillan kupeessa. Siitä voi katsella mahtavaa siltaa ja Päijänteen maisemia virkistävän juoman kera nauttien kauniista kesäpäivästä. Kuppila on avoinna hyvillä keleillä omien sanojensa mukaan.