Siirry suoraan sisältöön

Suomen majakat joissa voi yöpyä

  • tehnyt
Suomen majakat joissa voi yöpyä

Saariston ja meren ihailijat voivat suunnitella matkansa sen mukaan, missä päin ovat majakat joissa voi yöpyä. Rannikoltamme löytyy useita majakoita jotka tarjoavat majoituspalvelua itse majakassa, siihen kuuluvassa rakennuksessa tai aivan lähimaastossa. Koska moni majakka on jo historiallinen suojelukohde, ei itse majakkaan ole voitu välttämättä majoituspalvelua rakentaa, mutta majakat ovat upeilla paikoilla ja niiden läheisyydessäkin majoittuminen voi olla huikea elämys.

Majakat joissa voi yöpyä voivat olla historiallisiakin

Suomessa majakoita on noin 80. Osa majakoista on pookeja ja pohjamajakoita. Pooki on valaisematon rakennelma, jonka tehtävänä on ohjata laivaliikennettä päivänvalon aikaan. Pohjamajakka on suoraan merenpohjaan rakennettu majakka. Pohjamajakoita edeltäneet majakkalaivat ovat jo jääneet Suomessa historiaan. Ensimmäinen majakka Suomeen rakennettiin 1753. Majakka tuhoutui Suomen sodassa lähes täysin ja rakennettiin uudelleen 1800-luvun alussa. Jotkin majakat ovat kuin majakanvartioiden talon torneja, toiset taas erillään seisovia torneja.

Majakat ovat mielenkiintoisia nähtävyyksiä Suomessa. Jos haluat yöpyä majakkarakennuksessa, on esimerkiksi Bengtskärin majakka mielenkiintoinen kohde. Turunmaan saaristossa sijaitseva saari itsessään on pelkkä kallioluoto, mutta majakka suuri ja jykevä kivirakennus. Majakka on 52m korkea ja siten Euroopan korkein. Tämä saari on Suomen eteläisin asuttu paikka. Kaikista entisistä majakanvartijoiden huoneista hotellin toisessa ja kolmannessa kerroksessa on majoittujilla merinäköala. Oulun edustalla Hailuodossa on Marjaniemen majakka. Majakan juurella olevassa entisessä luotsirakennuksessa voi yöpyä ja ihastella perämerta.

Monta kohdetta valittavana

Tankar Kokkolan edustalla, Sälgrund Kaskisissa, Kylmäpihlaja Rauman saaristossa, Isokari Uudessakaupungissa, Utö, Märket ja Gustavsvärn. Mielikuvitusta kutkuttavien nimien takaa löytyy Suomen merenkulun historiaa, arkkitehtuuria ja merellistä luontoa. Moniin paikkoihin pääsee vain veneellä tai lautalla ja usein hotelli on järjestänyt itse kuljetuksen vierailijoille. Näissä paikoissa pääsee lomailemaan rauhassa, poissa kaupunkien hälinästä. Majoittuminen majakassa vaatii siis hieman perehtymistä ja suunnittelua, mutta on vaivan väärti.

Avainsanat: